Printre Picaturi
  • Acasa
  • Bucataria mea
    • Castravete amar
    • Mancarica
      • Mic Dejun
      • Aperitive
      • Supe/ciorbe
      • Feluri de baza
      • De post
      • Dulciuri
    • Sosuri
    • Traditionale
      • Craciun
      • Paste
      • Revelion
      • Lasatul secului
      • Dulceturi
      • Muraturi
    • Bauturi
      • De baut
      • Cafele
    • Gatind cu mama mea
    • Diete
    • Bunatate pentru sanatate
    • Musafiri
  • Calatorie si gastronomie
  • D’ale mele
    • Printre picaturi
    • Evenimente
    • Excursii de o zi
    • Casa si Gradina
    • Toalete
    • Recomand
    • Ucraina / Ukraine
    • Sa ne ajutam pe timp de pandemie
      • La cine sunam pentru ajutor
      • Cumparaturi pe internet
  • D’ale lui Costica
    • Cabinete veterinare
    • Frumusete
    • Hrana animalute
    • Animale si copii
    • Raiul animalelor
    • Costica & Co
  • Politica
  • Shop
  • Despre mine
  • Contact

Printre Picaturi

  • Acasa
  • Bucataria mea
    • Castravete amar
    • Mancarica
      • Mic Dejun
      • Aperitive
      • Supe/ciorbe
      • Feluri de baza
      • De post
      • Dulciuri
    • Sosuri
    • Traditionale
      • Craciun
      • Paste
      • Revelion
      • Lasatul secului
      • Dulceturi
      • Muraturi
    • Bauturi
      • De baut
      • Cafele
    • Gatind cu mama mea
    • Diete
    • Bunatate pentru sanatate
    • Musafiri
  • Calatorie si gastronomie
  • D’ale mele
    • Printre picaturi
    • Evenimente
    • Excursii de o zi
    • Casa si Gradina
    • Toalete
    • Recomand
    • Ucraina / Ukraine
    • Sa ne ajutam pe timp de pandemie
      • La cine sunam pentru ajutor
      • Cumparaturi pe internet
  • D’ale lui Costica
    • Cabinete veterinare
    • Frumusete
    • Hrana animalute
    • Animale si copii
    • Raiul animalelor
    • Costica & Co
  • Politica
  • Shop
  • Despre mine
  • Contact
Uncategorized

Placinta mea cu mere

written by Steluta Stanica Munteanu 16 January, 2017
Placinta mea cu mere

Placinta mea cu mere

De ce ii spun placinta mea cu mere? Pentru ca este prima data cand fac singura placinta. Singura e un termen relativ, pentru ca am avut-o pe mama langa mine tot timpul, dar , eu am facut-o. Cu diverse peripetii, am uitat sa pun sarea, apoi zaharul, dar mi-a spus mama cum sa repar, am reparat si a iesit. Pentru mine aluatul este o mare piatra de incercare, mi-e frica de el de nu mai pot. Nu va pot explica de ce, mi se pare foarte greu sa il faci. Acum am vrut sa il fac eu cap coada, cu mana mea, cum se spune si am reusit. Bine, si-a pierdut mama rabdarea de vre-o doua ori si s-a bagat, dar am preluat repede controlul inapoi, ca altfel o facea singura :).

Ingrediente
Aici mie nu imi place sa dau gramaje, dar ca spun cam cum am pus eu acum
Mere – cam un kg si un pic, si jumatate se vroia, dar nu le-am cantarit
Faina – cam 1 kg
Scortisoara
Un pahar de ulei
Un pahar de sifon sau apa minerala
Sare
Zahar circa 250 g
Drojdie

Mod de preparare

Am curatat merele de coaja si le-am dat prin razatoare, am adaugat 250 g zahar ( un pahar ) si o lingurita de scortisoara si le-am lasat deoparte ca sa fac marea provocare: …. aluatul.

Cu mama langa mine, m-am apucat. Am facut o gaura in mijlocul fainii, am topit drojdia in apa si am turnat-o in faina. Apoi uleiul, sifonul, am amestecat totul pana s-a facut un aluat de consistenta care trebuie.

 

Cand a fost gata aluatul, mama a vazut ca nu am pus nici praful de sare si nici zaharul ( o lingura ), am ras putin si mi-a luat aluatul din mana, a topit sarea in putin sifon, zaharul cu putina sifon si le-a incorporat ea in aluat. Si eu am tot incercat sa framant aluatul ala cum o face mama, dar nu mi-a iesit sub nici o forma, parca am doua maini stangi. O sa mai incerc.
In sfarsit, aluatul a fost gata, l-am facut asa, ca pe o bila. Am taiat bila in doua. O bila mai mare, pentru foaia de jos, care trebuie sa urce pe marginea tavii si o bila mai mica, pentru foaia de deasupra.

Apoi, l-am intins cu facaletul cat sa fie potrivit ca si dimensiune,  pentru tava in care faceti placinta. Bineinteles ca eu invatata sa fac lucrurile repede, am dat din facalet pana mi-au intrat unghiile in aluat si l-am rupt fix la mijloc. Mama a mai ras de mine putin si mi-a aratat cum se repara, mi-a luat si facaletul din mana sa imi arate cam in ce ritm trebuie sa misti mainile ca sa iasa ce trebuie, apoi am luat eu din nou facaletul si tot asa, pana am reusit sa finalizez si partea asta 😊

Am uns tava cu ulei, am rulat aluatul pe facalet ( alta distractie ) si l-am pus in tava, prima foaie, trebuie sa fie ridicata pe laturile tavii, sa le depaseasca.

Am umplut apoi cu merele pregatite inainte. Se lasase un pic de zeama, dar le-am pus asa. Mama spunea ca era bine daca adaugam un pic de gris ca sa absoarba zeama la coacere, dar eu nu am vrut, am vrut sa le lasam asa.

Am aranjat merele, apoi am pus foaia de aluat deasupra. Aluatul de pe marginea tavii l-am rasucit peste aluatul pus deasupra si uns cu niste galbenusuri pe deasupra, apoi am bagat-o la cuptor.

Din aluatul preparat, a mai ramas asa:

Asta inseamna, mi-a spus mama, ca data viitoare, voi folosi un pahar de apa mai mic si un pahar de ulei mai mic, la cantitatea de faina folosita acum. 
A iesit super buna, minunat de gustoasa, si mama a fost de acord si daca ea este de acord e mare lucru. 

Sunt absolut sigura ca majoritatea celor care vor citi aceasta postare, vor zambi la agitatia mea pentru un simplu aluat, dar sunt la fel de sigura ca nu sunt singura din lume ca
re in acest moment nu stie si de abia invata, asa ca, sunt bucuroasa ca mi-a iesit, va doresc tuturor spor la gatit si pofta buna 😊 !
amintiri din copilariedulciurile copilarieigatind cu mama meaplacintaplacinta cu mere
0 comment
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Steluta Stanica Munteanu

previous post
Costita de porc cu legume, la cuptor
next post
Lasagna cu pui si sos Alfredo

You may also like

Lasata Secului pentru Postul Craciunului!

14 November, 2014

Capsula Orion, a ajuns luni după-amiază la cea...

29 November, 2022

La multi ani, un an nou fericit!

31 December, 2014

Taietei de casa cu tusa Victorita

15 December, 2016

Am deschis magazinul lui Mos Craciun

11 November, 2014

Paste Tagliolini cu trufe

9 March, 2017

Salata cu carne de porc si orez crocant,...

13 May, 2016

Siviero Maria – cel mai apreciat brand de...

15 July, 2016

Dobos

9 February, 2015

Mancarica by me

20 April, 2016

Leave a Comment Cancel Reply

Facebook

 

aboneaza-te la noutati

Ultimele Articole

  • Supă cremă de usturoi

    15 February, 2025
  • Ardei copt cu branza de oaie veche

    7 February, 2025
  • Mănăstirea Plumbuita – BucureÈ™ti

    7 January, 2025
  • Unde mâncăm ceva bun în PloieÈ™ti

    6 January, 2025
  • Mica inimioara

    21 July, 2024

About Me

banner
Sunt o persoana complicata si simpla in acelasi timp. Cu foarte multe lucruri de facut si prea putin timp in care sa le fac, Imi plac piscile si calatoriile si il iubesc pe Mos Craciun. Pe sotul meu si mai mult. Imi place sa citesc si sa scriu. Sper ca si in zilele noastre dar si peste cateva sute sau mii de ani, cineva sa gaseasca blogul meu printre nenumaratele cai ale internetului si sa zambeasca, placandu-i ceea ce citeste. Imi pare bine de cunostinta!

Popular Posts

  • 1

    Model de plângere: Cruzime față de animale

    26 November, 2019
  • 2

    Salata de castravete amar cu mar si lamaie, ideala pentru inima si pancreas

    6 March, 2020
  • 3

    Retete cu mama mea – Ciorba de bureti

    9 May, 2013

Aboneaza-te la Noutati

Social Media

Facebook Instagram Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin
  • Snapchat

@2016 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top