Pentru că avem usturoi din propria plantație, nestropit, sănătos, am hotărât să pregătesc astăzi o supă cremă de usturoi.
Ingrediente pentru supă:
Usturoi după gust. Eu am pus 4-5 căpățâni pt că le-am avut mai micuțe și am vrut să predomine gustul de usturoi.
2-3 cartofi,
2 buc potrivite de ceapă,
1 jumătate de țelină micuță
1 jumătate pătrunjel rădăcină
1 jumătate păstârnac
1 cutie micuță de smântână lichidă. Nu este musai nevoie de ea dacă puneți cartofi. Mie mi s-a părut că se simte gustul de țelină cam tare în supă si am decis să adaug și smântâna lichidă. Altfel, nu aș mai fi pus.
Ingrediente pentru crutoane:
2-3 felii de pâine
3-4 feliuțe de bacon
o feliuță de brânză gouda , eu nu am avut și am înlocuit-o cu fulgi de parmezan.
Mod de preparare:
Am spart 4 căpățâni de usturoi ( am păstrat una) și le-am pus în tavă la cuptor. Nu am curățat usturoiul, l-am lăsat așa. În tavă, am pus hârtie de copt, am stropit usturoiul bine cu ulei de măsline și l-am acoperit tot cu hartia de copt, ca într-o punguță.
Deasupra tăvii am pus și folie de aluminiu. L-am ținut în cuptor la foc mediu, 35 minute.
Am tăiat apoi legumele, nu am ținut cont de forma în care le tai pentru ca le-am dat prin blender ulterior. Am tăiat ceapa și am călit-o un pic. Am adăugat căpățâna de usturoi pe care o păstrasem, de data asta curățată și zdrobiți cățeii un pic pe tocător, cât să își lase toată aroma la călit. Apoi am pus jumătatea de țelină, păstârnacul, pătrunjelul, țelina, cartofii, tăiate cum am spus mai sus, bucătele mai mari. Am pus apa cât să le acopere 2-3 degete și le-am lăsat la fiert.
Am adăugat sare și piper pe parcurs. Am scos usturoiul de la cuptor și am stors fiecare cățel, nu recomand procedeul, pentru că este foarte migălos. Mie mi-a fost teamă că poate nu se coc bine dacă le las întregi. Pe viitor însă, o să pun căpățânile întregi pentru că este mai ușor de scos pasta coaptă din ele.
După ce au fiert bine legumele, am adăugat pasta de usturoi copt și am mixat bine cu blenderul vertical. Am pus și smântâna lichidă și am potrivit de sare și piper.
Între timp, făcusem și crutoanele: am tăiat câteva feliuțe de pâine bucățele mici pătrate ( merg foarte ușor făcute din pâine feliată), le-am prăjit în ulei de măsline cu câteva feliuțe de bacon și am presărat deasupra câțiva fulgi de parmezan subțiiri, subțiri.
Am pus supa în castronele și deasupra, crutoane cu bacon și fulgi de parmezan. Cele din urmă, mai reținut așa, nu chiar din belșug 🙂
Foarte gustoasă. Am servit și felul doi, ardei copt cu brânză de capră, o nebunie.
Rețeta pentru ardei este aici: https://printrepicaturi.ro/2025/02/07/ardei-copt-cu-branza-de-oaie-veche/
Câteva poze de azi:
Vă doresc poftă bună!