Pentru sosul Bolognese:
500g carne tocata vita
200g unt
2 cepe medii
2 morcovi medii
200 g telina
3 ardei grasi colorati mici – medii
5 catei de usturoi
2 linguri boia dulce de ardei
1 lingura piper
Sare dupa gust
250g pasta de rosii
100g smantana
500ml apa
Mod de preparare:
Curatam cateii de usturoi si ii dam pe razatoarea mica.
Punem carnea tocata intr-un bol incapator, condimentam cu boia, sare si piper, dupa care amestecam bine carnea cu condimentele, pana se omogenizeaza complet.
Curatam morcovii si telina, le spalam si le dam pe razatoarea mare
Spalam ardeii grasi, le indepartam cotoarele si semintele si ii taiem cubulete mici.
Ceapa o curatam si o taiem marunt.
Dupa ce avem totul pregatit, incepem sa pregatim sosul Bolognese. Intr-o cratita incapatoare punem 200g unt, adaugam ceapa si lasam la calit pana ceapa devine sticloasa.
Dupa ce ceapa s-a calit, adaugam morcovul si telina date pe razatoare, amestecam si lasam pe foc la calit 5 minute, pana ce zarzavaturile isi schimba usor culoarea.
Cand zarzavaturile s-au calit, adaugam usturoiul dat pe razatoare, ardeiul tocat cubulete, amestecam si lasam totul la calit alte 5 minute.
Urmeaza sa adaugam carnea tocata, amestecam si o lasam la calit pana isi schimba culoarea (cam tot
5 minute), in tot acest timp amestecam in cratita cu o lingura de lemn.
Adaugam apoi peste carne, pasta de rosii, apa si amestecam.
Acoperim cratita cu un capac si lasam la fiert pana ce carnea se inmoaie, cam 35 minute.
Dupa acest timp, ridicam capacul si mai lasam la fiert pana scade zeama, atentie nu trebuie sa scada de tot.
Cand zeama s-a redus, adaugam smantana si mai lasam pe foc inca 5-10 minute, dupa care luam cratita de pe foc si lasam sosul la racit, pana ajunge la o temperatura acceptabila.
Fierbem spaghetele in apa cu sare, le spalam cu apa rece si le servim cu sos Bolognese.
Pofta buna!