Printre Picaturi
  • Acasa
  • Bucataria mea
    • Castravete amar
    • Mancarica
      • Mic Dejun
      • Aperitive
      • Supe/ciorbe
      • Feluri de baza
      • De post
      • Dulciuri
    • Sosuri
    • Traditionale
      • Craciun
      • Paste
      • Revelion
      • Lasatul secului
      • Dulceturi
      • Muraturi
    • Bauturi
      • De baut
      • Cafele
    • Gatind cu mama mea
    • Diete
    • Bunatate pentru sanatate
    • Musafiri
  • Calatorie si gastronomie
  • D’ale mele
    • Printre picaturi
    • Evenimente
    • Excursii de o zi
    • Casa si Gradina
    • Poeziile mele
    • Toalete
    • Recomand
    • Ucraina / Ukraine
    • Sa ne ajutam pe timp de pandemie
      • La cine sunam pentru ajutor
      • Cumparaturi pe internet
  • D’ale lui Costica
    • Cabinete veterinare
    • Frumusete
    • Hrana animalute
    • Animale si copii
    • Raiul animalelor
    • Costica & Co
  • Shop
  • Despre mine
  • Contact

Printre Picaturi

  • Acasa
  • Bucataria mea
    • Castravete amar
    • Mancarica
      • Mic Dejun
      • Aperitive
      • Supe/ciorbe
      • Feluri de baza
      • De post
      • Dulciuri
    • Sosuri
    • Traditionale
      • Craciun
      • Paste
      • Revelion
      • Lasatul secului
      • Dulceturi
      • Muraturi
    • Bauturi
      • De baut
      • Cafele
    • Gatind cu mama mea
    • Diete
    • Bunatate pentru sanatate
    • Musafiri
  • Calatorie si gastronomie
  • D’ale mele
    • Printre picaturi
    • Evenimente
    • Excursii de o zi
    • Casa si Gradina
    • Poeziile mele
    • Toalete
    • Recomand
    • Ucraina / Ukraine
    • Sa ne ajutam pe timp de pandemie
      • La cine sunam pentru ajutor
      • Cumparaturi pe internet
  • D’ale lui Costica
    • Cabinete veterinare
    • Frumusete
    • Hrana animalute
    • Animale si copii
    • Raiul animalelor
    • Costica & Co
  • Shop
  • Despre mine
  • Contact
D'ale melePrintre picaturi

Food waste

written by Steluta oauzor 11 October, 2018
Food waste

Stiti vorba aia: au ajuns altii pe luna, noi nu facem … nu stiu ce?
In timp ce noi ne lamentam, protestam, vociferam si ne luptam cu morile de vant, lumea merge inainte. Merge si face. Ajuta, lupta, are cu cine si cu ce.
Se tot vorbeste in ultima vreme despre risipa de mancare. Dupa excursia mea din Antalya, ma intreb non stop, ce fac cei de la hotelurile all inclusive cu mancarea ramasa?
In lumea asta, totul merge inainte si parca doar noi stam pe loc. Mi-a atras atentia o chestie cu food waste. Sunt oameni care aduna resturile de mancare sau partile nefolosite sau paine nevanduta de exemplu, le iau si le gatesc pentru saraci. Cu ajutorul donatiilor si voluntarilor, gatesc adevarate bunatati si creeaza locuri unde oamenii sarmani pot manca omeneste. Unde pot simti ca viata lor nu este irosita si nici mancarea pe care o au in fata.
Chefi de renume mondial ajuta la asta si mi se pare minunat. La noi oare ce se intampla?
Va dau aici cateva linkuri ca sa va faceti o idee despre cum isi traiesc alti oameni vietile, despre cum ajuta ca mancarea sa nu mai fie risipita si despre cum ii ajuta pe alti oameni sa nu simta ca au o viata irosita.
Aici gasiti un filmulet mic si edificator despre viata, mancare si pierdere:

Aici gasiti povestea unei organizatii non profit fondata de Chef Massimo Bottura si Lara Gilmore, pentru a incuraja comunitatile sa lupte impotriva risipei de mancare prin incluziune sociala.  Incluziune inseamna includere, cuprindere. Sa cuprinzi in viata ta, partile grele ale altora si sa ii ajuti sa treaca peste ele. Cam asa interpretez eu asta:

https://www.foodforsoul.it/about-us/


Ce fac ei practic: din cate inteleg, ajuta diverse organizatii sa isi creeze spatiile necesare si toata infrastructura pentru a-i putea ajuta pe ceilalti.
“Prin bucătăriile noastre comunitare, dorim să sărbătorim atât valoarea, cât și potențialul celor abandonați, nesocotiți și eliminați.”
Nici nu stiu cum am vazut articolul despre ei astazi, dar am stat cateva minute si m-am uitat la ce fac. Si m-am simtit mica si neputincioasa.
Osteria Francescana al lui chef Bottura, este restaurantul care detine primul loc in lume in topul celor mai bune 50 de restaurante din 2018:

 https://www.finedininglovers.com/stories/50-best-restaurants-2018-winner-massimo-bottura/

Aveti aici si pagina de facebook a celor de la organizatia Food for Soul:

https://www.facebook.com/foodforsoul.it/?ref=br_rs

Daca sunteti curiosi sa vedeti mai multe despre ce face lumea in civilizatie.
Despre cum ar trebui sa ne traim vietile. Responsabilitatea sociala la noi, este aproape de 0, sa zic. Dorinta oamenilor de a face bine, este destul de mare, doar ca nu exista o coordonare eficienta, o organizare eficienta a acestui lucru.
La noi in tara inca se rade de un handicapat sau de omul care a gresit, in loc sa il linistesti si sa ii arati cum trebuia sa faca sa nu greseasca. Si asta nu la nivel de scoala generala sau liceu, ci la nivel de viata de adult.
Sunt altii care ajung pe luna, sunt altii care fac sosele cu panouri solare, sunt altii care …..
Si noi avem inca localitati care nu au curent electric, nu avem drumuri, ce sa mai zic despre toalete ca le avem inca in curti si …………………..
Noi avem conducatori care nu stiu sa lege doua vorbe si ne fac praf si prezentul si viitorul si ce este mai rau, avem multi oameni care inca nu vad asta.
Daca ei nu fac, haideti sa facem noi. Sa iesim inaintea celor care nu fac nimic prin ceea ce facem noi, sa le-o luam inainte si sa le aratam ca se poate.
Ce faci cand vrei sa faci ceva mai mult? Pe cine cauti? Cu cine vorbesti? Mai ales cand tu nu poti face totusi imens de mult, dar ceva acolo, poti.  Trebuie insa, sa fie cineva care poate mai mult. Unde ii gasesti pe ei? Pe cei care fac deja ceva si cu picul de la tine devine mai mult, si cu picul de la prietena ta, devine si mai mult si la un moment dat, ne putem ridica si noi alaturi de ceilalti si poate facem propriul nostru pas pe luna.
Stie cineva  cum sa facem asta?
De exemplu, la noi in tara sunt bucatarii comunitare? Unde le gasim? Si daca vrem sa le ducem ceva, cum procedam? etc Astea trebuiesc intens mediatizate. Ar trebui sa uitam de uneltiri si nebunii si sa promovam aceste idei mult, mult mai mult. Mergand pana la educatie, ajutor in gospodarii, ajutor sa bagam curent in satele in care nu este si asa mai departe.
Promovam si noi mai cu talent pe cei care au inceput sa faca asta? Dar cine sunt ei? Unde ii gasim, ca sa ii putem ajuta?
Si tot asa
 

ajutorbucatarii comunitarecantinefood wasteresponsabilitate sociala
0 comment
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Steluta oauzor

previous post
Doneaza-ti pauza de pranz
next post
Hamburger facut in casa

You may also like

Doneaza-ti pauza de pranz

9 October, 2018

Drumul meu prin sudul Romaniei

6 November, 2018

Capsula Orion, a ajuns luni după-amiază la cea...

29 November, 2022

Excursie de o zi: Bucuresti – Curtea de...

17 January, 2019

Viata … cum e ea

20 November, 2018

Prima postare

18 August, 2018

Comandati mancare pe internet – #statiacasa

20 March, 2020

A venit Mos Nicolae

6 December, 2018

Nici "Pleaca ai vostri, vin ai nostri", nu...

14 February, 2020

Donati sange de Dragobete

14 February, 2022

Leave a Comment Cancel Reply

Facebook

 

aboneaza-te la noutati

Ultimele Articole

  • Ultima seara de ajun cu tine

    25 December, 2022
  • Prietenul meu s-a intors acasa, sa moara!

    23 December, 2022
  • Bagheta franceză a fost înscrisă de UNESCO în patrimoniul imaterial al umanităţii

    1 December, 2022
  • Capsula Orion, a ajuns luni după-amiază la cea mai mare distanță de Pământ

    29 November, 2022
  • Un prosop și-o prosopiță

    1 June, 2022
  • Alaturi de multi oameni buni, plantam in Rezervatia naturala Comana: stejar, sanger, mar, par, frasin. #printrepicaturi
  • Alaturi de multi oameni buni, plantam in Rezervatia naturala Comana: stejar, sanger, mar, par, frasin. #printrepicaturi
  • Rapita #printrepicaturi
  • Alaturi de multi oameni buni, plantam in Rezervatia naturala Comana: stejar, sanger, mar, par, frasin. #printrepicaturi
  • Alaturi de multi oameni buni, plantam in Rezervatia naturala Comana: stejar, sanger, mar, par, frasin. #printrepicaturi
  • Alaturi de multi oameni buni, plantam in Rezervatia naturala Comana: stejar, sanger, mar, par, frasin. #printrepicaturi
  • Alaturi de multi oameni buni, plantam in Rezervatia naturala Comana: stejar, sanger, mar, par, frasin. #printrepicaturi
  • Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai #printrepicaturi
  • Alaturi de multi oameni buni, plantam in Rezervatia naturala Comana: stejar, sanger, mar, par, frasin. #printrepicaturi
  • Comana
  • Comana
  • Comana #printrepicaturi
  • Alaturi de multi oameni buni, plantam in Rezervatia naturala Comana: stejar, sanger, mar, par, frasin. #printrepicaturi
  • Alaturi de multi oameni buni, plantam in Rezervatia naturala Comana: stejar, sanger, mar, par, frasin. #printrepicaturi
  • Alaturi de multi oameni buni, plantam in Rezervatia naturala Comana: stejar, sanger, mar, par, frasin. #printrepicaturi

About Me

banner
Sunt o persoana complicata si simpla in acelasi timp. Cu foarte multe lucruri de facut si prea putin timp in care sa le fac, Imi plac piscile si calatoriile si il iubesc pe Mos Craciun. Pe sotul meu si mai mult. Imi place sa citesc si sa scriu. Sper ca si in zilele noastre dar si peste cateva sute sau mii de ani, cineva sa gaseasca blogul meu printre nenumaratele cai ale internetului si sa zambeasca, placandu-i ceea ce citeste. Imi pare bine de cunostinta!

Popular Posts

  • 1

    Model de plângere: Cruzime față de animale

    26 November, 2019
  • 2

    Salata de castravete amar cu mar si lamaie, ideala pentru inima si pancreas

    6 March, 2020
  • 3

    Retete cu mama mea – Ciorba de bureti

    9 May, 2013

Aboneaza-te la Noutati

Social Media

Facebook Instagram Pinterest
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin
  • Snapchat

@2016 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top