Salata de paste cu legume la gratar si parmezan
Zilele trecute, la noi in casa s-au gatit macaroane cu branza. Spun ca s-au gatit, deoarece nu le-am facut eu, ci mama, si mama cand gateste … gateste. Adica in cantitati mai mari, asa ca, au ramas paste si la frigider pentru alta data.
Noi nu prea mancam pastele a doua oara. Reci, si daca le incalzesti, se lipesc, etc si m-am tot gandit ce sa facem cu ele. Nu imi place deloc ideea sa arunc mancarea, decat daca o pot da la un animal.
Si cum ma tot gandeam, am intrat in Mega (la noi e non stop si noi profitam din plin de asta) si aparuse un nou numar din revista lor de retete, care mie imi place la nebunie, si daca tot nu aveam idee ce sa cumpar, am deschis revista si in timp ce ma uitam in revista, printre rafturi, am gasit in ea plusul de inspiratie de la Mega :), adica, reteta de astazi.
Ingrediente
400g de paste rigatoni, (eu am pus macaroanele cu branza ramase de ieri, nu stiu sa va spun cantitatea, cate se vad in imagine )
1 dovlecel
1 vanata
1 ardei galben
1 ardei roșu ( am pus doi ardei galbeni, pe cel rosu nu l-am mai pus )
1 catel de usturoi ( nu am mai stat sa il curat, am presarat pe deasupra usturoi pisat )
1 crenguta de rozmarin
cateva fire de patrunjel
parmezan ras
ulei de masline
sare
piper negru, proaspat macinat
Mod de preparare:
Se spala dovleceii si vinetele si se taie in felii groase de aproximativ 1 cm. Se presara un strat generos de sare si se lasa sa stea 15 minute.
Clatiti-le bine pentru a îndeparta excesul de sare ( eu am pus totusi cam multa, nu le inecati in sare ) si se lasa la scurs. Se spala bine ardeii, se scot semințele si se taie in bucați mari ( eu nu am citit bine si i-am taiat in felii subtiri, nu s-a intamplat nimic grav). Se pune o tigaie grill pe foc, cu un pic de ulei de masline si usturoi ( eu am presarat usturoi praf, direct in salata). Se coc legumele pe ambele laturi.
Se toaca rozmarinul, se toaca si legumele in bucatele mai mici, asta nu scria in reteta, dar eu asa am facut, se potrivesc de sare si piper si aici am adaugat usturoiul praf.
Se amesteca legumele cu pastele. Se toaca patrunjelul si se adauga in salata. Pentru ca legumele erau proaspat luate de pe gratar, deci calde, am incalzit si pastele putin in putina apa, ca sa nu se lipeasca.
Presarati parmezanul deasupra si serviti.
Pentru ca am facut salata asta pentru prima data si nu stiam daca sotului meu o sa ii placa, am facut si putina friptura de porc, trasa in unt, la gratar. Am sarat-o, am presarat si pe ea putin praf de usturoi, iar in gratar am pus unt mai mult. cat sa nu se evapore imediat, ci sa ramana, am pus si peste carne unt si am acoperit cu capac, prajindu-le la foc foarte mic si pe o parte si pe cealalta scaldate in unt. Cand au fost aproape gata, am dat focul foarte tare pentru aproximativ un minut pe o parte si la fel pe cealalta parte, sa se rumeneasca, pareau fierte in unt. Au iesit crocante pe exterior si moi in interior si excelent de bune.
Merita incercata salata, a iesit foarte buna. Eu am pus cam multa sare si a iesit sarata, trebuie sa aveti grija sa nu lasati legumele sa stea mult in sare.
Pofta buna!